Onze behandeling

Onze unieke behandeling van diastase heeft een vast programma.

 

  • 1. Intake & meting

    Intake

    Het eerste gesprek vindt plaats op het spreekuur van de plastisch chirurg. U vertelt over uw klachten, verwachtingen en wensen ten aanzien van een eventuele behandeling. Het is belangrijk dat u een medicatie-overzicht meeneemt en over eventuele eerdere buikoperaties vertelt. 

    Hierna doet de plastisch chirurg een lichamelijk onderzoek. De aanwezigheid van rectus-diastase en de mate van huidoverschot van de buik wordt onderzocht.

    Lees meer ›

    Meting

    De plastisch chirurg meet tijdens het lichamelijk onderzoek de afstand tussen beide rechte buikspieren. De mate van diastase kan boven en onder de navel verschillen. Zo nodig krijgt u een echo van uw buik om ook op die manier de diastase te meten. Tijdens de echo wordt meteen gekeken naar een eventuele buikwandbreuk, navelbreuk en naar de organen. Een veilig idee! De metingen zijn belangrijk in de planning van een eventuele behandeling. Ook kunnen deze gegevens gebruikt worden om het effect te meten nadat de operatie voor diastase is uitgevoerd.

     

    Plan

    Bestaat de rectusdiastase al lang? En passen uw klachten bij deze diagnose? Hebben oefeningen geen verbetering gegeven? Dan zal meestal een operatie worden aangeraden. De plastisch chirurg bespreekt de details van een operatie en het herstel naderhand. Samen met u wordt een behandelplan gemaakt.

     

    Kiest u voor een operatie? Dan zijn er vijf aandachtspunten:

     

    1)  Bereik een optimaal gewicht. Indien u nog wilt of kunt afvallen, is dat altijd wenselijk. Het resultaat wordt namelijk beter en uw herstel makkelijker. Heeft u hierbij hulp nodig? Vraag om een verwijzing naar de diëtist.

     

    2)  Is er (nog) een zwangerschapswens? Zo ja, dan kunt een operatie wellicht beter uitstellen. De kans op terugkeer is namelijk aanwezig.

     

    3)  Stop met roken, indien u rookt. Tenminste 6 weken voor tot en met 6 weken na de operatie is het stoppen van roken bewezen effectief voor betere wondgenezing. Heeft u hierbij hulp nodig? Vraag een verwijzing naar een stoppen-met-roken poli.

     

    4)  U krijgt een afspraak bij de anesthesist om de narcose te bespreken. 

     

    5)  U krijgt een verwijzing naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Met een persoonlijk trainingsprogramma bereidt u uw buikspieren en rugspieren optimaal voor op de operatie. Zo kunt u naderhand veiliger en sneller herstellen.


    Verberg tekst
  • 2. Voortraject van gespecialiseerde fysiotherapie

    Fysiotherapeut voor diastase

    Het voortraject, voorafgaand aan de operatie, wordt verzorgd door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

     

    Doelen van het voortraject:

    1.    Leren voelen welke buikspieren u heeft. Leren hoe u de buikspieren los van elkaar kunt aanspannen en ontspannen. Belastbaarheid bepalen wanneer u ligt, staat en tijdens werk of sport. Begrijpen hoe u beweegpatronen, zoals bukken, tillen, duwen, op een juiste manier uitvoert.

    2.    Trainen van buikspieren en rugspieren, ook in samenwerking met uw ademhaling en bekkenbodemspieren (de boven- en onderzijde van uw core), zodat deze in goede conditie zijn wanneer de operatie plaatsvindt. Hierdoor verloopt het herstel naderhand beter en bent u sneller de oude.

    3.    Aanleren van de oefeningen, die plaatsvinden in het revalidatietraject na de operatie. Hierdoor zal het herstel veiliger verlopen en is overbelasting beter te voorkomen.

     

    Lees meer ›

    Het oefenprogramma is ontwikkeld door gespecialiseerde fysiotherapeuten, die samenwerken binnen Stichting DiastaseNetwerk Nederland

     

    Het fysiotherapie programma voorafgaand aan de operatie van diastase heeft een vaste basis. U leert herkennen welke spieren u moet trainen en aanspannen, en hoe u andere spieren juist kunt laten ontspannen. U krijgt uitleg hoe u verkeerde belasting tijdens sport of werk kunt voorkomen. Het programma wordt daarnaast per persoon op maat gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan andere klachten die u heeft, extra aandacht voor rugspieren, of gerichte bekkenbodem training.

     

    Na de eerste intake bij de fysiotherapeut ontvangt u een persoonlijk trainingsschema. Hierin staat welke oefeningen u op welk moment moet doen. De fysiotherapeut begeleidt u in de voorbereiding tot aan de operatie.

     

    Het voortraject bestaat uit 2-4 contactmomenten met de fysiotherapeut, afhankelijk van de uitgebreidheid van klachten.


    Verberg tekst
  • 3. De operatie

    De operatie voor diastase gebeurt via één van de technieken van buikwandcorrectie (zie hieronder). Tijdens de buikwandcorrectie kan de plastisch chirurg de diastase - de uitgerekte band tussen beide rechte buikspieren - heel duidelijk zien. De overgang van de rand van de rechte buikspier en de opgerekte band wordt aan beide kanten van de middenlijn gemarkeerd. Precies op dit overgangsgebied van spier naar opgerekte band wordt een heel sterke hechting geplaatst. Een eventuele navelbreuk kan meteen gecorrigeerd worden.

    Lees meer ›

    De hechting begint bij het borstbeen en eindigt bij het schaambeen. Er wordt gehecht van rechts naar links, en van boven naar beneden. Door de hechting strak te trekken, sluiten beide rechte buikspieren precies tegen elkaar aan in de middenlijn. Nadat een eerste hechtlaag is gedaan, volgt ter versteviging nog een tweede hechtlaag. Uiteindelijk lossen deze hechtdraden in de loop van een jaar op. Tegen die tijd is het eigen steunweefsel zo sterk genezen dat de functie van de hechtdraad niet meer nodig is. De diastase is gerepareerd.

     

    Om de correctie van rectus diastase te kunnen uitvoeren, is het nodig om de buikhuid te openen via een techniek van buikwandcorrectie. Zo komen de buikspieren in beeld. Het openen van de buikhuid kan op verschillende manieren. Het verschilt per persoon welke techniek het beste is. Bij de meeste mensen is er ook sprake van overschot van huid en onderhuids vetweefsel. Dat wordt zoveel als mogelijk verwijderd tijdens de operatie voor rectus diastase. De plastisch chirurg adviseert u hierover.


    Verberg tekst
    Media
    In deze video legt Sven Bruekers uit over de operatie voor diastase

Buikwandcorrectie kan op 5 manieren


  • Buikwandcorrectie, zonder verplaatsen navel

    Screenshot 2019 01 31 at 21.14.27 111980634325

    De buikwandcorrectie, zonder verplaatsen van de navel, is geschikt voor mensen die alleen overschot van buikhuid hebben in het gebied onder de navel.

     

    Het litteken komt in horizontale richting en ligt direct boven de schaamstreek. Er komt geen litteken rondom de navel. Via deze route is correctie van diastase goed mogelijk. Deze techniek is eventueel te combineren met liposuctie.

  • Volledige buikwandcorrectie

    Screenshot 2019 01 31 at 21.15.01 111980634288

    De volledige buikwandcorrectie is nodig wanneer er overschot van buikhuid is boven en onder de navel.

     

    Dit is de meest voorkomende operatiemethode. Het litteken bevindt zich in horizontale richting. Het ligt direct boven de schaamstreek en loopt van bekkenkam tot bekkenkam. Het doel is om het litteken volledig binnen de grenzen van het ondergoed te laten wegvallen. Er komt daarnaast een litteken rondom de navel. Met deze techniek is er meteen een lift van de schaamheuvel. Het is mogelijk deze techniek te combineren met liposuctie.

  • Fleur-de-lis buikwandcorrectie

    Screenshot 2019 01 31 at 21.16.09 111980634223

    De fleur-de-lis buikwandcorrectie is bedoeld voor mensen met fors overschot van buikhuid, in zowel verticale als horizontale richting.

     

    Het litteken heeft de vorm van een omgekeerde T: een verticaal litteken in de middenlijn en een horizontaal litteken direct boven de schaamstreek. Met deze techniek is ook correctie van volle flanken (“love handles”) goed haalbaar. Het is mogelijk deze techniek te combineren met liposuctie.

     

  • Rondom-buikwandcorrectie

    rondom abdomino 111980493940

    Bij de rondom-buikwandcorrectie, ook wel lower body lift genoemd, ontstaat een ononderbroken horizontaal litteken rondom het lichaam.

     

    Het litteken loopt bij de buik direct boven de schaamstreek en bij de rug net boven de billen. Deze techniek is geschikt voor mensen die zeer veel gewicht zijn kwijtgeraakt. Vaak is dat na een maagverkleining of gastric bypass. Bijkomend voordeel is dat er meteen een lift ontstaat van de billen. Het is mogelijk deze techniek te combineren met liposuctie.

     

  • Liposuctie

    liposuction 111980633029

    Liposuctie kan gecombineerd worden met de operaties, die hierboven beschreven staan.

     

    Liposuctie heeft twee doelen:

    1.    Wegzuigen van onderhuids vet, zodat de huid dunner wordt en daarmee het resultaat beter en platter.

    2.    Onderhuidse weefselverbindingen losmaken, zodat er meer huid te verplaatsen en te verwijderen is.

    Het grote voordeel van liposuctie is dat er geen extra littekens nodig zijn wanneer dit wordt gecombineerd met een vorm van buikwandcorrectie. 

     

    Vaak uitgevoerde behandelingen: liposuctie van de flanken (love handles), liposuctie van de bovenbenen, liposuctie van de rug, liposcutie van de borsten, liposuctie van de schaamheuvel en liposuctie van de bovenbuik.

  • 4. Natraject van revalidatie

    Fysiotherapeut voor diastase

    Het natraject van revalidatie wordt verzorgd door onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

     

    Goede nazorg is cruciaal

    Na een rectus diastase operatie is goede nazorg onmisbaar. De eerste 6 weken na de operatie mag u geen intensieve buikspier-training doen. De hechtingen kunnen bij te zware belasting uitscheuren. In het voortraject van fysiotherapie heeft u al geleerd hoe u het beste overbelasting kunt voorkomen. U krijgt een drukband voor de buik. Deze draagt u tenminste 2 weken dag en nacht, erna nog 2 weken overdag.

     

    Het programma: 

    Lees meer ›

    De doelstellingen van het revalidatieprogramma:

    -      Veilig opbouwen van kracht en belasting om recidief te voorkomen

    -      Soepelheid terugbrengen in het operatiegebied

    -      Trainen van de core stabiliteit. Na correctie van diastase is de verhouding tussen buikspieren en rugspieren verbeterd, waardoor core training veel beter lukt. Restore your core!

    -      Toewerken naar maximaal functioneren: sporten en zware werkzaamheden uitvoeren.

     

    Week 0 - 2. U mag direct na de operatie lopen, maar houd het bij kleine afstanden in en om het huis. De meeste mensen lopen de eerste week lichtgebogen, om spanning op de wond te vermijden. De armen kunnen wel normaal bewogen worden. Tillen doet u niet. Fietsen en autorijden zijn te belastend. Computerwerkzaamheden zijn geen probleem. Het is normaal om nog vermoeid te zijn van de narcose en de herstellende wonden. Werken doen de meeste mensen niet. U draagt de drukband dag en nacht.


    Week 3 - 6. U bouwt de activiteiten op. Loopafstanden worden groter en u kunt voorzichtig gaan fietsen. Intensieve (contact)sport is nog niet mogelijk. Afhankelijk van de mate van fysieke belasting tijdens uw werk, kunt u dat weer oppakken. In week 3 en 4 draagt u de drukband overdag. Als u het prettig vindt, mag dit na week 4 ook nog.

     

    Na week 3. Het eerste contact met de fysiotherapeut. De meeste mensen hebben op dit moment vragen over hun herstel en de belastbaarheid. 

     

    Week 5. Het tweede contact met de fysiotherapeut. De eerste oefeningen worden opgestart, zoals buikspieraanspanning in rugligging ter verbetering van de samenwerking en kracht van de rompspieren.

     

    Na week 6. De wond en spieren zijn voldoende hersteld om zwaarder te gaan belasten. De trainingen worden intensiever en uw belastbaarheid hoger. 

     

    Voor het revalidatieprogramma krijgt u een persoonlijk trainingsschema. De gespecialiseerde fysiotherapeut begeleidt u in de revalidatie. 

     

    Het doel is om na 6 maanden zonder enige beperking, en maximaal belast, te functioneren. Na 12 maanden bereikt u het cosmetische eindresultaat, als de littekenrijping compleet is.

     

    Het natraject kent in totaal 6-9 contactmomenten met de fysiotherapeut, het aantal is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.


    Verberg tekst
  • 5. Eindcontrole

    Na 6 maanden vindt een eindcontrole plaats bij de plastisch chirurg. Wij vinden het belangrijk om onze zorg voor diastase continu te verbeteren. Wij willen de beste diastase behandeling van Nederland aanbieden. Uw hulp is daarbij nodig. Daarom krijgt u aan het einde van de behandeling een vragenlijst om zo de ervaringen met onze werkwijze te evalueren.