Wat is diastase

Wat is diastase?

Diastase is de afkorting van 'rectus diastase'. ‘Rectus diastase’ betekent: wijkende rechte buikspieren. Normaal gesproken komen de rechte buikspieren samen in de middenlijn van de buik, in een smalle maar stevige band. Bij diastase is deze band verslapt en opgerekt. Hierdoor wijken de spieren soms wel 5 tot 10 cm uit elkaar. Dit veroorzaakt een slappe buik en een bolle buik, want de buikinhoud kan door diastase uitpuilen. Een vaak gehoorde klacht is de vraag ‘Ben je weer zwanger?’ Dit is voor vele vrouwen een pijnlijke ervaring. Het is frustrerend dat intensief sporten of het volgen van een dieet geen verbetering geeft. 


Diastase is normaal tijdens een zwangerschap. Het geeft ruimte voor de groeiende buik. Na de bevalling herstelt de buikwand in de meeste gevallen spontaan. Soms zorgt gerichte fysiotherapie voor afname van klachten. Maar vaak herstelt een te grote diastase te weinig, vooral na meerdere zwangerschappen. Bij een grote rectus diastase helpen alleen buikspieroefeningen tegen diastase meestal niet afdoende.

 

Test voor diastase. Hoe weet ik of ik rectus diastase heb?

U kunt dit bij uzelf onderzoeken. Ga hiervoor op uw rug liggen met opgetrokken knieën. Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.

 

Diastase oorzaak RUGKLACHTEN of bekkeninstabiliteit?

De spieren van de romp zijn aan de voorkant (buikspieren) en achterkant (rugspieren) met elkaar verbonden. Het gecombineerd samentrekken van deze spieren zorgt voor core stabiliteit. Bij diastase lukt het niet goed om de core te stabiliseren. Dit kan bijdragen aan rugklachten of bekkeninstabiliteit. “Restore your core” is een veelgehoorde uitspraak. Fysiotherapie en spiertraining kunnen bijdragen, maar dit is niet voor iedereen voldoende om van de klachten af te komen. Uit ervaring weten wij dat lage rugklachten in vrijwel alle gevallen verbeteren of verdwijnen na operatieve correctie van rectus diastase.

 

Diastase vaak niet herkend

Rectusdiastase is een onderschat probleem. Lang niet alle zorgverleners herkennen diastase. De beste behandeling van diastase is per persoon verschillend. Onze experts geven advies over uw persoonlijke situatie. Bestaat de diastase pas kort en lijkt deze trainbaar? Mogelijk kunt u dan door de fysiotherapeut geholpen worden om klachten van diastase te verminderen. Helpt training niet? Of is er ook sprake van een storend huidoverschot? Dan is een operatie voor diastase de enige mogelijkheid. Hiermee is een platte buik en een strakke buik weer mogelijk.De behandeling Maak een afspraak

Uitleg over diastase door dr. Luijendijk

Media

Animatie over diastase en de operatie

Media